Ben je een gewoontedier, en merk je dat je eigenlijk vaker dan je lief is steeds maar weer hetzelfde eten op je bord, en drinken in je glas vindt? De hoogste tijd om daar wat aan te doen! Een beetje afwisseling in je leven, ook als het om eten en drinken gaat, zorgt er namelijk voor dat je jezelf blijft verrassen. Dat het leven niet zo snel een sleur wordt. En dat je steeds nieuwe dingen ontdekt! Eens een andere wijn drinken dan je normaal gewend bent, is daar een goed voorbeeld van. En met zoveel verschillende soorten om uit te kiezen, kun je bijna je hele leven nieuwe smaken blijven proberen.

Doe eens gek!

Ga je voor jezelf wijn bestellen, en merk je dat je weer naar dezelfde soort neigt als je de vorige keer, en eigenlijk heel veel vorige keren? Doe dan eens gek! Probeer eens iets anders. Dat hoeft niet meteen iets compleet anders te zijn, als je trek hebt in witte wijn hoef je jezelf niet te dwingen om een fles rode wijn te bestellen. Nee, ook binnen het soort wijn dat je voorkeur heeft valt nog van alles te ontdekken.

Je kunt bijvoorbeeld eens een wijn van dezelfde druif, maar uit een compleet andere streek proberen. De smaak zal je dan zeker een beetje bekend voorkomen, de basis is tenslotte gelijk, maar toch zullen er ook veel verschillen zijn. Druiven krijgen hun smaak namelijk voor een groot deel door de streek waar zij groeien, waar de hoeveelheid zon bijvoorbeeld een belangrijke rol in speelt. Een wijn van een bepaalde druif kan als hij uit Frankrijk komt bijvoorbeeld compleet anders smaken dan wanneer hij uit Spanje afkomstig is. Een andere manier werkt compleet andersom: je kiest dan juist een wijn uit de streek waar je vertrouwde wijn ook vandaan komt, maar dan van een andere druif. Ook nu zullen er zeker weer herkenbare elementen in te vinden zijn, maar vallen er ook weer allerlei nieuwe smaken te ontdekken.

Proberen zonder te verspillen

Is een fles wijn eenmaal aangebroken, dan gaat de kwaliteit meestal vrij snel achteruit. Witte wijn bewaren in de koelkast kun je, als de fles eenmaal open is, maximaal maar een dag of vijf, waarbij na een dag de smaak al zal gaan veranderen. Nieuwe smaken proberen is dus leuk, maar levert ook snel verspilling op.

Om dat te voorkomen kun je altijd kiezen voor proefverpakkingen. Kleine buisjes of ‘tubes’ wijn, waar precies genoeg in zit voor een glas. Vaak zijn deze als set samengesteld, zodat je meteen een aantal soorten in huis kunt halen. Een leuke manier om een paar keer per week een nieuwe wijn te ontdekken, zonder met allerlei aangebroken flessen te eindigen.